top of page
Search

A legolcsóbb energia a fel nem használt energia! - Hőszigetelés 4. rész

Építkezés és felújítás során gyakran találkozhatunk a különböző építőanyagok, hőszigetelőanyagok, szerelvények, fűtés-hűtés rendszerelemek szakmai elnevezésével és rengeteg egyéb szakkifejezésekkel. Ebben a blogsorozatunkban szeretnénk tisztázni néhány fontos kérdést, kifejezetten a hőszigetelőanyagok tekintetében, mivel nemrégiben ezek a termékek is bevezetésre kerültek kínálatunkban. Legutóbb az EPS, vagy ismertebb nevén Hungarocell hőszigetelésről, annak tulajdonságairól, előnyeiről és a helyes kivitelezéséről írtunk. A következőkben a hőszigeteléshez szükséges egyéb termékekről szeretnénk beszámolni.


A különböző hőszigetelési megoldások más és más ragasztási, illesztési technikát is követelnek. Ezért különösképp fontos, hogy mindig a megfelelő ragasztó anyagokat, dübeleket és üvegszövethálókat vásároljuk meg, és tisztában legyünk ezen termékek használatának feltételeivel.


Hőszigetelés
Rétegek

A dryvit szó jelentése, alapjai


A dryvitozás lényegében az EPS alapú hőszigetelést takarja. Ezen technológiával érhető el a megfelelő hőérzet, a korszerű, értékes tulajdonságokkal bíró ingatlan. Segítségével a fal szerkezetének termikus igénybevétele csökken. A dryvit homlokzati szigetelés elsősorban olyan újépítésű vagy régebbi épületeknél valósulhat meg, ahol korábban még nem történt hőszigetelés. A teljes folyamat során olyan elemekre is szükség van, mint például az üvegszövet háló, a dübelek, vagy a ragasztó.





Ragasztó


A ragasztók alapvetően homlokzati- és lábazati szigetelés falra illesztéséhez szükségesek, de üvegszövet háló beágyazására is alkalmasak. Többféle ragasztó típust is megkülönböztetünk:


  • EPS ragasztó: a hőszigetelő anyagok között a polisztirol, azon belül is a hungarocell a leginkább elterjedt típus hazánkban. Ezekhez speciális ragasztó anyagok használhatóak.

  • Grafitos ragasztó: bizonyos helyzetekben (pl. helyhiány) a klasszikus hungarocell szigetelés kiépítése helyett a grafitos EPS eljárást választják, ami akár hatékonyabb is lehet. A grafitos ragasztó árát tekintve ezáltal kicsit magasabb is, mint a hagyományos típusoké.

  • XPS ragasztó: a sima- és grafitos EPS lemezek mellett gyakori még az XPS lapok felhasználása is, főként lábazati szigetelés esetén. Az XPS ragasztók többsége szintén egyszerűen, könnyen alkalmazható, mégis rendkívül hatékony.

  • Kőzetgyapot ragasztó: drágább, és ritkább alternatíva a kőzetgyapot felhasználása szigeteléshez, viszont hangszigetelésben, tűzállóságban verhetetlen. A kőzetgyapotot elsősorban vertfal és vályogház szigetelésére ajánljuk.


Bizonyos univerzális ragasztók akár EPS, grafitos, XPS és kőzetgyapot hőszigeteléshez is ideálisak. Az általunk forgalmazott Thermomaster egyes termékei könnyű anyagok ragasztására, rögzítésére, hőhídat okozó hézagok kitöltésére is alkalmasak.


Thermomaster fix
Thermomaster Fix ragasztó


Anyagszükséglete


A dryvit ragasztó anyagszükséglete körülbelül 5-7 kg / nm, de ez a típusok, a felhasználási- és szigetelési körülményekhez képest eltérően is alakulhat. Homlokzatok szigetelésénél általában 5 kg / nm értékkel érdemes számolni polisztirol alapú anyagoknál. Kőzetgyapot esetén ez a mérték kicsit magasabb, akár 8 kg / nm is lehet. Az anyagszükséglet azonban nő, ha a fal, vagy a lábazat minősége nem megfelelő. Így akár 7-12 kg / nm arányokat is célszerű számításba venni.


Üvegszövet háló


Az üvegszövet háló – más néven dryvit háló – a cementes, glettelő és ágyazó rétegek, a vakolatok erősítését szolgálja. A dryvit háló biztosítja a homlokzati rendszer ütésállóságát, a sima felületet és szintén véd a környezeti hatásoktól, például a fagytól vagy a párától. Így tehát a hőszigetelési munkafolyamat egyik fontos lépése, hogy az üvegszövet hálót a ragasztóba ágyazzuk.


üvegszövet háló
Üvegszövet háló


Dübelek


Hőszigetelő rendszerek telepítése során nem érdemes kihagynunk a dübelezést, hiszen komoly biztonsági szerepet töltenek be. Olyan dübeleket érdemes választani, amelyek illenek az adott falszerkezethez, homlokzathoz. Polisztirol- vagy kőzetgyapot táblás rendszer esetén eltérőeket kell használni. A megfelelő típus kiválasztása után továbbá meg kell határozni a méretet (a fúrószár és a dübel átmérője legyen egyenlő), és azt is, egyáltalán hány darabra lesz szükség (négyzetméterenként).


Többtényezős függvény, hogy pontosan mennyi dübelre is lesz szükség a szigeteléshez. Az épület magassága, az időjárási viszontagságok, a szigetelőanyag és az adott dübel típusának terhelhetősége egyaránt meghatározó szempont. Értelemszerűen minél magasabb az épület, négyzetméterenként nő a szükséges dübelek száma is.


A mennyiség meghatározásánál tehát figyelembe kell venni a helyi szabályozásokat, és a külső körülményeket (pl. Időjárás, szélterhelés), de általában minimum 6 db/m2 szükséges. A szükséges mennyiség 6-14 db / m2 között eltérően alakulhat.


Amennyiben nem teljesen vagyunk tisztában vele, hogy mennyi az ajánlott dübelek száma egy négyzetméteren, illetve hány felfogatóra lesz szükség, kérjünk szakértői segítséget!


Többféle dübel is kapható a piacon, amelyek EPS polisztirol, kőzetgyapot hőszigetelő lapok mechanikus rögzítésére alkalmasak. Az átlagos dübelátmérő 10 mm, a hossz pedig 70-260 mm-ig változóan alakulhat.


dübel
Dübelezés

Konklúzió


A megfelelő hőszigetelési eljáráshoz ezek a termékek mind-mind elengedhetetlenek. A teljes beruházást figyelembe véve a ragasztók, dübelek és az üvegszövethálók kis részét képezik a végösszegnek, mégis nagyon fontos szerepet töltenek be a tökéletes kivitelezésben, és otthona komfortérzetének növelésében.


Széles termékkínálatunkban megtalálhatóak a szinte minden hőszigetelési eljárást lefedő ragasztók, dübelek és üvegszövethálók. Legyen szó EPS-, XPS- vagy kőzetgyapot szigetelésről. A termékek leírásában megtalálható a pontos anyagszükséglet, a felhasználás módja.


Amennyiben bármilyen kérdése merült fel a hőszigetelési rendszerekkel kapcsolatban, keressen minket bizalommal! A megfelelő anyag megvásárlásához érdeklődjön elérhetőségeink egyikén!


T-96 Kft



Víz-Gáz-Fűtés-Szaniter kereskedelem

57 views0 comments
bottom of page